Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează

Începînd cu data de 02.02.2023 se restricționează:

1. Mișcarea păsărilor din exploatabile nonprofesionale către târguri de animale, piețe agricole, expoziții de păsări;
2. Vânzarea păsărilor vii în piețe agroalimentare și târguri de animale pe tot teritoriul raioanelor Edineț și Briceni;
3. Organizarea competițiilor sportive cu porumbei voiajori.

​​​​​​​Reieșind din prevederile art. 18, alin. (14) din Legea nr. 221/2007 privind activitatea sanitară veterinară, exploatațiile comerciale de păsări vor admite comercializarea către persoane fizice (exploatații nonprofesionale) a cel mult 200 de păsări.

Se interzice comercializarea și transportarea ilicită de păsări și a produselor obținute de la acestea pe teritoriul primăriei.

Se interzice ieșirea păsărilor din gospodăriile populației (imașuri, lacuri, râuri), pentru a evita contactul cu păsările sălbatice și pentru a atenua transmiterea gripei aviare la păsările domestice.

Proprietarul este obligat să anunțe medicul veterinar din Circumscripția Teritorială Sanitar Veterinară despre apariția unor semne clinice de boală sau despre cazuri de moarte sau tăieri de necesitate.

Până la sosirea medicului veterinar, proprietarul este obligat să izoleze păsările bolnave, să păstreze pe loc cadavrele, carnea, organele sau alte produse rezultate de la păsările tăiate de necesitate, fiind interzisă folosirea sau comercializarea.

Adrese utile